Μήνυμα του Παγκόσμιου Οίκου Δικαιοσύνης

9 Μαΐου 2020

Προς όλα τα Εθνικά Πνευματικά Συμβούλια

Πολυαγαπημένοι Φίλοι,

  1. Όπως θα έχει γίνει πολύ προφανές μέχρι τώρα, το τελευταίο έτος του Πενταετούς Σχεδίου έχει επιφέρει προκλήσεις διαφορετικές από εκείνες των τεσσάρων προηγούμενων ετών. Ο κόσμος είναι πιασμένος στα δίχτυα ενός γοργά διαδιδόμενου ιού που έχει κοστίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους και έχει διακόψει σοβαρά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας της ανθρωπότητας. Παρά ταύτα η μπαχάι κοινότητα έχει παραμείνει ψύχραιμη και δρα ταχύτατα για να χειριστεί τις απαιτήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη. Έχει βρει τρόπους για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της κοινοτικής ζωής, πασχίζοντας ταυτόχρονα να παίξει τον ρόλο της στην κάλυψη των πνευματικών και υλικών αναγκών της κοινωνίας ευρύτερα –μια αρμόζουσα αντίδραση σε μια επείγουσα κατάσταση. Επιδοκιμάζουμε όλες τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Τώρα, ωστόσο, επιθυμούμε να διερευνήσουμε πληρέστερα τι μπορεί να επιφυλάσσει το ερχόμενο έτος. Οι προσπάθειές σας να δώσετε ώθηση στην πρόοδο του Σχεδίου στους τελευταίους μήνες του θα διαμορφωθούν αναπόφευκτα από την επιτακτική σας ευθύνη να καθοδηγήσετε τους φίλους στην ανταπόκρισή τους σε μια εξελισσόμενη παγκόσμια κρίση. Αυτές οι μοναδικές συνθήκες απαιτούν να απευθυνθούμε σε σας κατευθείαν. Μπορείτε να μοιραστείτε αυτή την επιστολή με τις κοινότητές σας, ολόκληρη ή μέρος της, όπως εσείς κρίνετε ότι αρμόζει.
  2. Όταν εκφράσαμε την επιθυμία μας να δούμε την εδραίωση πέντε χιλιάδων εντατικών προγραμμάτων ανάπτυξης μέχρι το τέλος αυτού του Πενταετούς Σχεδίου, είχαμε απόλυτη επίγνωση του μεγέθους του εγχειρήματος που αυτό υποδήλωνε, αλλά η κατάσταση του κόσμου το απαιτούσε. Ζητήσαμε να επιταχυνθεί παντού το έργο της ενίσχυσης προγραμμάτων ανάπτυξης. Νιώσαμε ευγνωμοσύνη βλέποντας πώς οι υποστηρικτές της Υπόθεσης ωθήθηκαν να δράσουν, καταβάλλοντας άνευ προηγουμένου επίπεδα προσπάθειας. Σε διάστημα τεσσάρων ετών, η μπαχάι κοινότητα διπλασίασε τόσο τον αριθμό των κεντρικών δραστηριοτήτων που λάμβαναν χώρα σε όλο τον κόσμο όσο και τον αριθμό των συμμετεχόντων σ’ αυτά. Το ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα βρέθηκαν  στην αγκάλη των δραστηριοτήτων της κοινότητας σε μια τόσο σύντομη χρονική περίοδο αποτελεί πρόοδο στην ικανότητα, κάτι  που δεν μπορεί να παραλληλιστεί με κανένα από τα προηγούμενα Σχέδια της τωρινής σειράς. 
  3. Πολλά, λοιπόν, έχουν επιτευχθεί, κι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της δύναμης και της πεποίθησης της μπαχάι κοινότητας. Όμως, όπως ήδη το αντιλαμβάνεστε κι εσείς, η τωρινή κρίση έχει αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ακολουθείται το Σχέδιο. Έχουμε εντυπωσιαστεί από το πόσες πολλές κοινότητες έχουν κάνει άλματα στην προσαρμογή τους σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Όχι μόνο δεν είδαν την τωρινή περίοδο απλώς σαν ένα κενό που έπρεπε να υπομείνουν καρτερικά, αλλά αναγνώρισαν ότι η κατάσταση του κόσμου έχει καταστήσει πιο επιτακτική την ανάγκη προσφοράς ουσιαστικής υπηρεσίας στην ανθρωπότητα. Φυσικά, οι δραστηριότητες που αναλαμβάνονται πρέπει να ταιριάζουν στις επικρατούσες συνθήκες, αλλά δε θα πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι η εποχή για υψηλούς στόχους, για ισχυρή αποφασιστικότητα και έντονη προσπάθεια. Όπως είναι κάλλιστα γνωστό, οι δραστηριότητες του Σχεδίου στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν ένα ακμάζον κοινοτικό πνεύμα, μέσα από το οποίο ενισχύεται επίσης και η ανθεκτικότητα σε ισχυρές προκλήσεις. Οι εκπαιδευτικές προσπάθειες στοχεύουν στο να αναδείξουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψυχών που μπορούν να συμβάλουν στην πνευματική και υλική ευημερία μιας κοινότητας. Οι ευλαβικές συναντήσεις τροφοδοτούν το πνεύμα της υπηρεσίας που ανθίζει, ριζώνοντάς το μέσα σε μια κουλτούρα συλλογικής λατρείας. Εν συντομία, η προώθηση του Σχεδίου υποδηλώνει την οικοδόμηση ικανότητας για να περπατηθεί το μονοπάτι της υπηρεσίας σε κάθε περίοδο και εποχή – συμπεριλαμβάνοντας σίγουρα και στιγμές σοβαρού κινδύνου για τη ζωή της ανθρωπότητας, όπως συμβαίνει τώρα. Είναι ουσιώδες, λοιπόν, τα βήματα που παίρνονται για να μάθουμε πώς να εφαρμόζουμε το πλαίσιο δράσης του Σχεδίου στις τωρινές συνθήκες του κόσμου να συνεχιστούν συνειδητά (στα σοβαρά). Είναι απολύτως πιθανό ότι η παγκόσμια κρίση στην υγεία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις μπαχάι δραστηριότητες, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, για μήνες ή ακόμη και χρόνια και το έργο της προσαρμογής στην κατάσταση δεν μπορεί να αναβληθεί. Ως προς αυτό, οι Ηπειρωτικοί Σύμβουλοι και οι βοηθοί τους, καθοδηγούμενοι επιδέξια από το Διεθνές Διδασκαλικό Κέντρο, έχουν επιδείξει εντυπωσιακή αποφασιστικότητα στις προσπάθειές τους να δραστηριοποιήσουν τους φίλους και να τους προσανατολίσουν στην προσέγγισή τους του έργου που έχουν μπροστά τους. Αναμφίβολα θα κάνουν το ίδιο στους επόμενους τέσσερις κύκλους που έρχονται και ακόμη παραπέρα.
  4. Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, ότι κάποιες δραστηριότητες έπρεπε να ανασταλούν, και συγκεκριμένες στρατηγικές και μέθοδοι που δεν ταιριάζουν στις τωρινές συνθήκες χρειάστηκε να παραμεριστούν για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, ενώ ορισμένες δυνατότητες έχουν παύσει προσωρινά, έχουν εμφανιστεί άλλες και νέα μέσα έχουν αναδυθεί για την ενίσχυση των υπαρχόντων προτύπων δράσης. Η ευελιξία έχει αποδειχτεί προσόν, αλλά επίσης και η επαγρύπνηση να μην αλλοτριωθεί ο κατά βάση τοπικός χαρακτήρας των κοινοτικών δραστηριοτήτων. Οι προσπάθειες γαλούχησης κοινοτήτων που ανθίζουν μέσα σε γειτονιές και χωριά και σε συμπλέγματα πρέπει να συνεχιστούν. Σε μερικές περιπτώσεις, οι τωρινές συνθήκες έχουν δημιουργήσει απροσδόκητες ευκαιρίες για διεύρυνση της κοινοτικής συμμετοχής σε ευλαβικές συναντήσεις και κύκλους μελέτης, που διεξάγονται έχοντας στον νου την ασφάλεια. Πολλοί γονείς των οποίων οι οικογένειες έχουν περιοριστεί στο περιβάλλον του σπιτιού, έχουν υποδεχτεί με χαρά την υποστήριξη που τους έχει βοηθήσει να μετακινηθούν από τη θέση του παρατηρητή σε εκείνη του πρωταγωνιστή στην πνευματική εκπαίδευση των παιδιών τους. Έφηβοι και ομάδες νέων έχουν ανακαλύψει τη δύναμη απλών πράξεων συμπονετικής υπηρεσίας που εκτελούνται με σοφία. Ωστόσο, θα ήταν κατανοητό αν, σε μερικές περιπτώσεις, κρίνετε ότι σχέδια που απαιτούν τη μετακίνηση πρωτοπόρων, κινητών επιμελητών ή επισκεπτών δασκάλων θα χρειαστεί να αναβληθούν και αυτό δε θα πρέπει ν’ αποτελέσει αιτία ανησυχίας. Μπορείτε να επαναξιολογήσετε την κατάσταση στους επόμενους μήνες. Το ερχόμενο Μονοετές Σχέδιο θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία για την εκπλήρωση των στόχων και σκοπών που μπορεί να μείνουν ανεπίτευκτοι στη διάρκεια του τωρινού Σχεδίου.
  5. Αναγνωρίζουμε ότι η συνέχιση της λειτουργίας σας στη διάρκεια αυτής της κρίσης, σε πολλές περιπτώσεις, θα σας υποβάλει σε οικονομική πίεση και η οικονομική δυσχέρεια που βιώνεται από πολλούς στην κοινότητα μπορεί να περιορίσει τους πόρους από τους οποίους μπορείτε ν’ αντλείτε. Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε. Ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ή αοριστολογία ως προς αυτό: είναι σημαντικό οι θεσμοί της Πίστης να διατηρήσουν τη δράση τους σε όλη αυτή την περίοδο και να μην παρακωλύονται από την έλλειψη πόρων στην εκτέλεση των κεντρικών καθηκόντων τους. Αναμφισβήτητα, όλη η συντροφιά των πιστών σε κάθε χώρα θα ανασυνταχθεί γύρω σας, και ιδιαίτερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πιστοί που διαθέτουν μέσα θα προσφερθούν να σας συνδράμουν.
  6. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια αισθητή ανομοιογένεια στον τρόπο που διαφορετικές κοινωνίες χειρίζονται τις δυσκολίες που προκύπτουν από αυτή την κρίση. Συνεπώς, οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα διαφορετικά Εθνικά Συμβούλια δεν είναι οι ίδιες. Και αυτές οι προκλήσεις θα αλλάξουν με τον καιρό. Αυτό θα απαιτήσει τρομερή ευελιξία καθώς τοπικοί, περιφερειακοί και εθνικοί θεσμοί θα επιδιώκουν να διαβάσουν την πραγματικότητά τους και να μένουν σε εγρήγορση για νέες εξελίξεις. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η συνεργασία σας με τους Συμβούλους θα είναι υψίστης σημασίας: θα πρέπει να είναι αφοσιωμένη και συνεχής, μία σχεδόν αδιάκοπη ανταλλαγή πληροφοριών και ενόρασης που θα διασφαλίζει τη γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινότητάς σας, την πρόβλεψη προβλημάτων προτού εμφανιστούν, την εκμετάλλευση ευκαιριών που προκύπτουν και την υποστήριξη ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών. Το ποια ακριβώς μέτρα θα πρέπει να παρθούν από τους μπαχάι θεσμούς θα εξαρτηθεί φυσικά από τις σχετικές συνθήκες. Αλλά σε κάθε μέρος, οι φίλοι θα χρειαστούν σαφή και έγκαιρη καθοδήγηση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σ’ εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ίδιο τον ιό ή από τον οικονομικό αντίκτυπο από τη διάδοσή του. Θα απαιτηθούν δημιουργικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη του συλλογικού πνεύματος της κοινότητας στη διάρκεια των δύσκολων καιρών. Διαφόρων ειδών δίκτυα που συνίστανται από οικογένειες, γειτονικά σπίτια, ή άλλες ομάδες προσφέρουν πολύτιμη στήριξη σε πολλούς. Θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στην επινοητικότητα των κοινοτήτων σας και να επιδιώκετε την πλήρη αξιοποίηση των ταλέντων και της ενέργειάς τους. Όσο σοβαρές κι αν έχουν ήδη γίνει οι συνθήκες σε μερικά μέρη, τα Εθνικά Συμβούλια των χωρών που έχουν μέχρι τώρα γλυτώσει τις πιο οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας πρέπει να έχουν υπόψη ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί το χειρότερο, και οποιεσδήποτε προετοιμασίες μπορούν να γίνουν τώρα για εκείνο το ενδεχόμενο, προτού η εισαγωγή περαιτέρω περιορισμών εμποδίσει τέτοιες προσπάθειες, θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως –χωρίς πανικό, αλλά και χωρίς καθυστέρηση. Τα Τοπικά Πνευματικά Συμβούλια, ιδιαίτερα, θα πρέπει να σκεφτούν τι μέσα μπορεί να έχουν στη δύναμή τους για να προλάβουν, να ανακουφίσουν, ή να μετριάσουν τη δυστυχία στην ευρύτερη κοινωνία της οποίας αποτελούν ένα αδιάσπαστο κομμάτι.
  7. Όταν η κοινωνία βρίσκεται σε τέτοια δυσχέρεια και συμφορά, η ευθύνη των μπαχάι να συμβάλουν εποικοδομητικά στις ανθρώπινες υποθέσεις γίνεται πιο εμφανής. Αυτή είναι μια στιγμή όταν οι ευδιάκριτες αλλά αλληλένδετες γραμμές δράσης συγκλίνουν σε ένα σημείο, όταν η έκκληση για υπηρεσία ηχεί δυνατά. Το άτομο, η κοινότητα και οι θεσμοί της Πίστης –οι αδιαχώριστοι πρωταγωνιστές στην πρόοδο του πολιτισμού- είναι σε θέση να επιδείξουν τα ευδιάκριτα γνωρίσματα του μπαχάι τρόπου ζωής, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ωριμότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και στη σχέση τους ο ένας με τον άλλον. Καλούνται σε μια πληρέστερη έκφραση των δυνάμεων της Πίστης να χτίζει κοινωνίες. Φορείς και σχέδια που αφοσιώνονται στην κοινωνική δράση μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους προκειμένου να ανταποκριθούν σε διευρυμένες ανάγκες. Οι προσπάθειες για κάτι τέτοιο είναι σίγουρο ότι θα εμφυσήσουν στα εξελισσόμενα προγράμματα βαθύτερο νόημα και σκοπό. Επιπλέον, οι μπαχάι συνεισφορές στους δημόσιους διαλόγους που επικρατούν τελευταία στην κοινωνία, γεννούν έντονο ενδιαφέρον και υπάρχει ένα καθήκον που πρέπει να εκτελεστεί κι εδώ. Σε μια εποχή στην οποία η επιτακτικότητα να φτάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα ενότητας, που βασίζεται στην αδιαφιλονίκητη αλήθεια της ενότητας της ανθρωπότητας, γίνεται εμφανής σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, η κοινωνία έχει την ανάγκη καθαρών φωνών που μπορούν να αρθρώσουν τις πνευματικές αρχές που αποτελούν τη βάση μιας τέτοιας υψηλής επιδίωξης. 
  8. Έχετε φυσικά τη συναίσθηση ότι τα καθήκοντά σας φτάνουν πέρα από εκείνα της διαχείρισης των υποθέσεων της κοινότητας και της διοχέτευσης της ενέργειάς της στην εκπλήρωση υψηλόφρονων στόχων: επιδιώκετε την αύξηση της επίγνωσης εκείνων των πνευματικών δυνάμεων που είναι διαθέσιμες σε κάθε σταθερό πιστό και που πρέπει να παραταχθούν εν ώρα ανάγκης. Αυτές είναι οι δυνάμεις που προικίζουν την κοινότητα με ανθεκτικότητα, διασφαλίζουν την ακεραιότητά της και την κρατούν επικεντρωμένη στη θεία αποστολή της να υπηρετεί την ανθρωπότητα και να τονώνει το όραμά της για το μέλλον.
  9. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τον βαθμό στον οποίο αυτή η πανδημία θα επηρεάσει την κίνηση προς την ενότητα μεταξύ των εθνών. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, για τις προσπάθειες της μπαχάι κοινότητας, οι ερχόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί. Πράγματι, μετά βίας θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αυτός ο καταληκτικός χρόνος, του τελευταίου Σχεδίου, σε μια σειρά [Σχεδίων] που καλύπτουν το τελευταίο τέταρτο του εναρκτήριου αιώνα της Διαμορφωτικής Εποχής, θα επισφραγίσει τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχτεί η επόμενη σειρά παγκόσμιων εγχειρημάτων. Αυτή είναι η τελευταία πράξη ενός γοητευτικού δράματος του οποίου το τέλος δεν έχει ακόμη γραφτεί.
  10. Δεν περνάει στιγμή που να μην είστε στις σκέψεις μας. Όλη η εμπιστοσύνη και η πεποίθησή μας στην ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε αυτή την πρόκληση προέρχεται από τη γνώση μας ότι ο απώτερος υποστηρικτής και βοηθός σας είναι η Ίδια η Ωραιότητα του Αμπχά. Στις παρακλήσεις μας στο Ιερό Κατώφλι, Τον εκλιπαρούμε να σας κάνει αγνούς αγωγούς για τη ροή της χάρης Του προς την ανθρωπότητα.

[υπογραφή] Παγκόσμιος Οίκος Δικαιοσύνης

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.