Οκτώβριος 2019: Μήνυμα του Παγκόσμιου Οίκου Δικαιοσύνης

Προς όλους εκείνους που πρόκειται να τιμήσουν τον Κήρυκα μιας νέας Χαραυγής

Πολυαγαπημένοι Φίλοι,

Αναλογιστείτε μαζί μας. Οποτεδήποτε εμφανίζεται ένας θεϊκός Εκπαιδευτής στον κόσμο, μια Μορφή της Οποίας οι διδασκαλίες θα διαμορφώσουν την ανθρώπινη σκέψη και πράξη για αιώνες μετά- σε μια τέτοια συνταρακτική, συγκλονιστική στιγμή, τι θα αναμέναμε;

Η εμφάνιση οποιουδήποτε τέτοιου Εκπαιδευτή, όπως έχει καταγραφεί στα Ιερά Κείμενα των μεγάλων θρησκειών του κόσμου, αποτελεί ένα ζωτικό γεγονός που κινεί την πρόοδο του πολιτισμού. Το πνευματικό ερέθισμα που έχει προσφέρει η κάθε μία σε όλη την ιστορία έχει κάνει την ακτίνα της ανθρώπινης συνεργασίας να επεκταθεί από τη φατρία στη φυλή, στην πόλη-κράτος και στο έθνος. Και ο κάθε ένας από αυτούς τους μεγάλους Διδασκάλους υποσχέθηκε ότι, εν καιρώ, θα εμφανιζόταν μια άλλη θεϊκή Μορφή, της Οποίας η έλευση θα έπρεπε να προσδοκάται και της Οποίας η επιρροή θα αναμόρφωνε τον κόσμο. Δεν είναι άξιο απορίας, λοιπόν, που ο ερχομός του Μπαμπ, του Οποίου τη Γέννηση πριν από δύο αιώνες τιμούμε τώρα, προκάλεσε έναν άνευ προηγουμένου αναβρασμό στη χώρα όπου γεννήθηκε. Η στιγμή της εμφάνισής Του, όπως η εμφάνιση όλων αυτών των Μορφών, επέσπευσε την απελευθέρωση ισχυρών πνευματικών δυνάμεων- αλλά δεν υπήρξε κανένα θέαμα που να τη συνοδεύει. Αντιθέτως, υπήρξε μία μεσονύχτια συζήτηση, σε μια απέριττη κατοικία της Περσίας, ανάμεσα σε έναν σπουδαστή θεολογίας και τον νεαρό Οικοδεσπότη του, στη διάρκεια της οποίας εκείνος ο Οικοδεσπότης αποκάλυψε ότι ήταν ο Υποσχεμένος, ο θεϊκός Εκπαιδευτής τον Οποίο αναζητούσε ο επισκέπτης Του. «Παρατήρησε προσεχτικά,» ανέφερε, «Δεν μπορεί αυτό το Άτομο που αναζητείται …να μην είναι άλλο εκτός από Εμένα;» Αυτόν τον Νεαρό, τον Μπαμπ ανακηρύσσουμε ως Εκείνον του Οποίου ο ερχομός- μετά από ένα διάστημα χιλίων χρόνων- έριξε το φως της θείας καθοδήγησης για άλλη μια φορά πάνω στον ανθρώπινο κόσμο.

Από αυτή την πρώτη στιγμή ξεδιπλώθηκαν όλα όσα συνέβησαν έκτοτε. Οι Γραφές του Μπαμπ έρευσαν αφειδώς από την πένα Του, αποκαλύπτοντας βαθιές αλήθειες, απορρίπτοντας δεισιδαιμονίες που κυριαρχούσαν στις μέρες Του, προτρέποντας τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της εποχής, επικρίνοντας την υποκρισία των ηγετών τους και καλώντας τον κόσμο σε ένα υψηλό πρότυπο συμπεριφοράς. «Ω λαοί της γης!», διακηρύσσει σε ένα από τα κυριότερα έργα Του, «Αληθινά το ακτινοβόλο Φως του Θεού έχει εμφανιστεί ανάμεσά σας … έτσι ώστε να καθοδηγηθείτε σωστά στους δρόμους της ειρήνης και, με την άδεια του Θεού, να βγείτε από το σκοτάδι στο φως και σε αυτό το εκτεταμένο Μονοπάτι της Αλήθειας.» Η επιρροή Του εξαπλώθηκε με ασυνήθιστη ταχύτητα, φτάνοντας πέρα από τα σύνορα της Περσίας. Και οι παρατηρητές ομοίως εξεπλάγησαν από τους γοργά διογκούμενους αριθμούς των οπαδών Του και από τις πράξεις αξεπέραστης γενναιότητας και αφοσίωσής τους. Οι περιγραφές της ζωής του Μπαμπ- το γρήγορο τόξο που διέγραψε και το τραγικό δράμα που την τερμάτισε- παρακίνησαν απορημένες ψυχές να ταξιδέψουν στην Περσία και να διερευνήσουν περαιτέρω, και ενέπνευσαν σειρά από καλλιτεχνικές εκφράσεις φόρου τιμής στο Άτομό Του.

Η λαμπρότητα του φωτός του Μπαμπ φαίνεται όλο και πιο εκθαμβωτική όταν αντιπαραβάλλεται με το σκοτάδι του κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο Αυτός εμφανίστηκε. Η Περσία του δεκάτου ενάτου αιώνα απείχε πολύ από τις ένδοξες ημέρες της όταν ο πολιτισμός της ήταν αξιοζήλευτος στον κόσμο. Τώρα επικρατούσε η άγνοια. Παράλογες δοξασίες δεν αμφισβητούνταν. Η ανισότητα τροφοδοτείτο από την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Η θρησκεία, η βάση της πρότερης ευημερίας της Περσίας, είχε γίνει ένα σώμα χωρίς το πνεύμα που το κινητοποιεί. Κάθε ακόλουθη χρονιά πρόσφερε στις υποταγμένες μάζες μόνο απογοήτευση και απελπισία. Η κατάπτωση ήταν απόλυτη. Τότε, σαν μια ανοιξιάτικη καταιγίδα, ο Μπαμπ ήρθε να καθαρίσει και να εξαγνίσει, να ξεριζώσει τα μαραμένα και πεπαλαιωμένα έθιμα μιας δύστροπης εποχής και να ξεπλύνει τη σκοταδιστική σκόνη από τα μάτια εκείνων που είχαν τυφλωθεί από την αυταπάτη. Αλλά ο Μπαμπ είχε έναν ιδιαίτερο σκοπό υπόψη Του. Επιζητούσε να προετοιμάσει τον κόσμο για την επικείμενη εμφάνιση του Μπαχαολλά- του δεύτερου από τους Δίδυμους Φωτοδότες που προορίζονταν να φέρουν ένα νέο φως στην ανθρωπότητα. Αυτό ήταν το πιο επιτακτικό θέμα Του. «Όταν ο Ήλιος του Μπαχά λάμψει ακτινοβόλα πάνω στον ορίζοντα της αιωνιότητας», παρήγγειλε στους οπαδούς Του, «επιβάλλεται σε σας να παρουσιαστείτε μπροστά στον Θρόνο Του.»

Έτσι έκαναν ο Μπαμπ και, με ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα, ο Μπαχαολλά φωτίζοντας μία κοινωνία και μία εποχή βυθισμένη στο σκοτάδι. Εγκαινίασαν ένα νέο στάδιο στην κοινωνική εξέλιξη: το στάδιο της ενοποίησης ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας. Οι πνευματικές ενέργειες που απελευθέρωσαν στον κόσμο εμφύσησαν μια νέα ζωή σε κάθε σφαίρα προσπάθειας, τα αποτελέσματα των οποίων είναι έκδηλα στη μεταμόρφωση που έχει συμβεί. Ο υλικός πολιτισμός έχει προοδεύσει ανυπολόγιστα. Έχουν επιτευχθεί εκπληκτικές ανακαλύψεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Οι πύλες προς τη συσσωρευμένη γνώση της ανθρωπότητας έχουν ανοίξει διάπλατα. Αρχές που εισήγαγε ο Μπαχαολλά για την ανύψωση και την πρόοδο της κοινωνίας και τον τερματισμό συστημάτων κυριαρχίας και αποκλεισμού έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές. Σκεφτείτε τις διδασκαλίες Του ότι η ανθρωπότητα είναι ένας λαός, ή ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες, ή ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι καθολική, ή ότι η έλλογη διερεύνηση της αλήθειας πρέπει να κυριαρχεί πάνω σε παράδοξες θεωρίες και προκαταλήψεις. Ανάμεσα σε όλα τα έθνη, ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων του κόσμου συμφωνεί σήμερα με αυτές τις θεμελιώδεις αξίες.

Παρόλα αυτά, επιχειρήματα ενάντια σε αυτές τις αξίες, που προηγουμένως περιορίζονταν στο περιθώριο της σοβαρής σκέψης, επίσης αναβιώνουν στην κοινωνία –σαν μια υπενθύμιση ότι τα ιδανικά απαιτούν τη δύναμη της πνευματικής δέσμευσης για να παγιωθούν. Διότι άλλο είναι η κατ’ αρχήν αναγνώριση κάποιου πράγματος και εντελώς άλλο ο ολόκαρδος ενστερνισμός του και ακόμη πιο δύσκολο ο μετασχηματισμός της κοινωνίας με τρόπο που να μπορεί να το εκδηλώσει αυτό συλλογικά. Κι όμως, αυτός είναι ο στόχος των κοινοτήτων που αναδύονται ανά την υφήλιο οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με πρότυπο τις διδασκαλίες του Μπαχαολλά. Αυτές οι κοινότητες πασχίζουν να εστιάσουν το φως εκείνων των διδασκαλιών πάνω στα χρόνια προβλήματα που πλήττουν τις κοινωνίες γύρω τους. Σχεδιάζουν προγράμματα πρακτικής δράσης επικεντρωμένα σε πνευματικές αρχές. Πρόκειται για κοινότητες που μάχονται υπέρ της εκπαίδευσης τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών κάτω από όλες τις συνθήκες, που συμφωνούν με μια διευρυμένη άποψη περί λατρείας η οποία περιλαμβάνει την εργασία που γίνεται με ένα πνεύμα υπηρεσίας, που προσβλέπουν σε πνευματικές φιλοδοξίες περισσότερο παρά στο προσωπικό συμφέρον, ως ανεξάντλητες πηγές κινητοποίησης, και ενσταλάζουν μια αποφασιστικότητα για την προώθηση της ατομικής και κοινωνικής μεταμόρφωσης. Επιζητούν να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα πνευματική, κοινωνική και υλική πρόοδο. Πάνω από όλα, αυτές είναι κοινότητες που προσδιορίζονται από την αφοσίωσή τους στην ενότητα της ανθρωπότητας. Εκτιμούν την πλούσια ποικιλομορφία που εκπροσωπείται από όλους τους ανθρώπους του κόσμου, ενώ διατείνονται ότι η ταυτότητα του καθενός ως μέλους του ανθρώπινου γένους προηγείται των άλλων ταυτοτήτων και συσχετίσεων. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μια παγκόσμια συνείδηση, που προκύπτει από μια κοινή ανησυχία για την ευημερία της ανθρωπότητας, και λογαριάζουν όλους τους λαούς της γης σαν πνευματικά αδέρφια. Χωρίς να είναι ικανοποιημένοι ανήκοντας απλώς σε τέτοιου είδους κοινότητες, οι οπαδοί του Μπαχαολλά καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να προσκαλέσουν ομόφρονες ψυχές να συμπράξουν μαζί τους μαθαίνοντας πώς να θέσουν σε εφαρμογή τις διδασκαλίες Του.

Αυτό μας φέρνει στην ουσία της υπόθεσής μας. Το ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι γεμάτο προκλήσεις και προϋποθέτει ειλικρίνεια. Υπάρχουν πολλές ευγενείς και αξιοθαύμαστες υποθέσεις στον κόσμο, και απορρέουν από συγκεκριμένες αντιλήψεις, η καθεμιά έχοντας τη δική της αξία. Μήπως και η Υπόθεση του Μπαχαολλά είναι απλώς μία ανάμεσα σ’ αυτές; Ή μήπως είναι παγκόσμια, ενσαρκώνοντας τα υψηλότερα ιδανικά όλης της ανθρωπότητας; Σε τελευταία ανάλυση, μια Υπόθεση που πρόκειται να είναι η αστείρευτη πηγή διαρκούς δικαιοσύνης και ειρήνης- όχι για έναν τόπο ή για έναν λαό, αλλά για όλους τους τόπους και όλους τους λαούς- πρέπει να είναι ανεξάντλητη, πρέπει να διαθέτει μια ουράνια ζωτικότητα που της επιτρέπει να υπερβαίνει όλους τους περιορισμούς και να περιλαμβάνει κάθε διάσταση της ζωής της ανθρωπότητας. Τελικά, πρέπει να έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την ανθρώπινη καρδιά. Ας παρατηρήσουμε, λοιπόν, προσεχτικά, σαν τον επισκέπτη του Μπαμπ. Δε διαθέτει η Υπόθεση του Μπαχαολλά αυτές ακριβώς τις ιδιότητες; 

Αν οι διδασκαλίες που έφερε ο Μπαχαολλά είναι αυτές που θα καταστήσουν την ανθρωπότητα ικανή να ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα ενότητας, τότε πρέπει κανείς να ψάξει στην ψυχή για τη σωστή ανταπόκριση. Τα πλήθη που αναγνώρισαν τον Μπαμπ, κλήθηκαν να δείξουν ηρωισμό και η θαυμαστή τους ανταπόκριση καταγράφηκε από την ιστορία. Ας ακούσει, ο καθένας που έχει συναίσθηση της κατάστασης του κόσμου και των επίμονων δεινών που αλλοιώνουν τη ζωή των κατοίκων του, το κάλεσμα του Μπαχολλλά προς μια ανιδιοτελή και σταθερή υπηρεσία- τον ηρωισμό της σημερινής εποχής. Τι άλλο θα σώσει τον κόσμο εκτός από τις προσπάθειες αμέτρητων ψυχών που η κάθε μία κάνει την ευημερία της ανθρωπότητας πρωταρχική, κυρίαρχη έγνοια της;

Αρχική Σελίδα